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Replace Exterior Campus Signage 

538-15-201 

VA250-14-B-0560 

Questions and Answers I 

 

1. Question:  I was also looking over the Documents for this project and noticed E0.1 had been 

missing. Has it been issued?  

 

Response:  There is no E0.1 Drawing.  The information that was on this drawing has been 

incorporated into the other Electrical Sheets, E1.1 and E1.2. 

 

2. Question: The specs in section 03 30 53  2.3 A state that design of the concrete mixes specified 

shall be the responsibility of the contractor. Just above in the previous section 2.2 it points out 

the use of several material items. Are we in fact to use all of these items. I understand that this 

is a generic concrete spec but the drawings have no details as to any type of reinforcing to be 

used in the concrete, if in fact that is what is shown. Please clarify as we are not structural 

engineers and do not have the degree required to aid us in the this design. If the design is left up 

to the contractors there will be not quotes the same.  

Response:  Section 2.3A has not been revised from the Standard VA Specification.  Materials 

indicated may not apply depending on concrete mix design provided by the 

Contractor.  Foundation details provided on the drawings indicate reinforcing where required. 

3.  Question:  As best as I can see for the Parking Identification signs there are 15 shown. There are 

11 existing light poles therefore there must be 4 new poles. Is this correct?  

 

Response:  Typically quantity take-offs are responsibility of Contractor but yes the quantities 

indicated above are correct. 

 
4. Question:  Section 01 00 00, 1.6. H-Construction Fence states that the contractor is to provide a 

6’ tall chain link fence around the construction area.  Is the contractor required to install a 6’ 

chain link fence for each location?  Can we use caution tape instead of chain link fencing? 

Answer:  For safety reasons, 6’ tall chain link fence is required around all construction areas. In 

certain situations, such as a small excavation which is under the direct and continuous control 

of the contractor’s competent person, the Contracting Officer’s Representative may allow the 

contractor to provide other safety measures instead of the 6’ chain link fence. 
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5. Question:  There are several locations indicated on the drawings that show existing concrete 

pad associated with the signs to be removed.  What is the depth of these concrete pads? 

Answer:  The depth of the concrete pads may vary and is unknown. 

 

6. Question:  Drawing Sheet G0.1, General Note D states that contractor is to remove ALL existing 

wayfinding signage.  Are all the wayfinding signs to be removed marked on the drawings and 

noted for removal? 

Answer:  Contractor shall remove all existing wayfinding signage as described in General Note 

C and D. Not all existing wayfinding signs are marked on the drawings. 

7. Question:  During the pre-bid meeting a question was brought up about FAR 52.222-23, Notice 

of Requirement for Affirmative Action to Ensure Equal Employment Opportunity for 

Construction (FEB 1999), which is listed on the solicitation document.  It was asked if this 

applied to the contract.  

Answer:  Yes, this applies and would be enforced by the Department of Labor. 

8. Question:  Section 03 30 51, section 2.3-C states that the compressive strength of concrete at 28 

days shall not be less than 3,000 psi.  The following Table 1 has the concrete compressive 

strength at 28 days to be 4,000 psi.  Which strength are we to use for this project? 

 

Response:  Compressive strength of 4,000 PSI at 28 days. 

 

9. Question:  One additional question on the post mounted signs, Are the sign posts to be set 

directly in concrete or are they to attach to a baseplate and mount to the footer with J bolts? 

                Response:  Refer to sheets A1.0 and A2.0 Illustrating the base attachment intent. 

10. Question:  What are the material thickness required for all sign faces, tubes and posts? 

               Response: Refer to Specification Section 10 14 00 Signage. 

11. Question:  How many Parking Identification signs get new posts and how many get attached to 

existing light poles? 

 

Response:  Quantity take-offs are responsibility of Contractor. We confirm that 4 new poles 

are indicated on the drawings. 

 

12. Question:  On The Landmark pylons, are the laser cut letters applied to the sign cabinet or pierce 

cut into the cabinet? Are the Landmark pylons internally lit? 

 

Response: Refer to sheet 8.00, 8.02, and 8.03  of the Design Control Document for information 

about laser cut letters.  The Landmark Pylons are not internally lit.   
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13. Question:  For the VDL, VDM, VDS, BDL, and BDS sign types, please specify which are 
single faced and which are double faced. 
 
Response:  All messaging indicated on sheet MS-1.  Indication of Side ‘A’ and Side ‘B’ 
for VDL, VDM, VDS.  Building Directory signs are two-sided except for BDL 1A. 
 

14. Question:  For the OS and OSL sign types, are these direct bury or base plate with 
fasteners? 
 
Response: Direct Bury. 

  
 

 

 

 
  


