
VAMC PMRS & Prosthetics Center - Grand Junction, CO- Responses to Pre-Bid Questions / RFI's  

Question 1: Drawing/Spec 087100 - The spec calls for push plates that are recessed, and after reviewing 
the plans there is not a place to mount a push plate on the exterior of the building without providing a 
bollard post (Doors 100A & 100B) Please clarify where push plates are to be located or if another product 
should be specified. 
Answer 1: Provide guide rails required by ANSI 156.10 and specification.  Automatic door control 
locations: Door 100A, Drawings EP-101:  Locate automatic door push plate on building exterior to the 
right of storefront. Door 100 B, Drawing PR-101:  Locate automatic door push plate on building as 
indicated.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 2: Spec section 275223 Part 1.8, H, a1 for Nurse Call indicates that a conduit system is being 
provided under 271100 but does not reflect so on drawings, will drawings for the Nurse Call conduits be 
provided? 
Answer 2: Raceway and boxes shall be provided per Specification 27 05 33. See Addendum 001 for more 
information. 
 
Question 3: Plan 38-T-001 shows medical symbols for the Nurse Call System but drawings do not 
indicate these symbols, please confirm whether or not the Nurse Call system is design-build and if any 
schematic drawings are being provided. 
Answer 3: Refer to Sheet 38-T-001 for Symbol Legend.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 4: Can the distances be provided from the existing telecomm manhole as shown on plan 38-ES-
101 to the existing VA Hospital through the first floor data center to the penthouse network rack for the 
fiber cable as indicated on the plan 38-T-401 detail A1?  
Answer 4: The contractor shall be responsible for performing all take-offs.  See Addendum 001 for more 
information. 
 
Question 5: Can the distances be provided from the existing telecomm manhole as shown on plan 38-ES-
101 to the existing VA Hospital building 33 for the copper 200 pair cable as indicated on the plan 38-T-
401 detail B1? Also, where will be the termination point for the 200 pair copper cable and it termination 
design intent? Plans of the existing VA Hospital are not provided therefore distance is unknown. 
Answer 5: The contractor shall be responsible for performing all take-offs.  See Addendum 001 for more 
information. 
 
Question 6: Will any work in the existing VA Hospital need to be done on premium time or outside of 
normal working hours? 
Answer 6: All work taking place within the existing VA Hospital can be done on premium time, provided 
no disruption to normal hospital operations takes place. All work within the main hospital must comply 
with Infection Control, Interim Life Safety Measures, and limit disruption due to excessive noise, access, 
and/or utility outages.   
 
Question 7: Is the Owner providing their own vertical power distribution strips for the network racks? If 
not, please provide type and manufacturer required. 
Answer 7: VA telecomm closet requirements are as listed in attached document from GJ VAMC Facility 
Chief Information Officer.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 8: Please provide the detonation charge and the distance at which it is to be set so that the loads 
can be calculated to design the curtain wall and storefront systems. This blast information must be 
provided in order to design and quote the storefront and curtain wall systems accurately, and to know 
what material is needed to fulfill the load requirements from the blast. We have reviewed UFC 4-010-01 



"Standoff Distances for New and Existing Building" and it appears that the blast distance to be used is 
20'. Please confirm if this is the correct distance, as we are going to assume this to be the distance 
required. If not the correct distance please provide the distance that is required. 
Answer 8: The UFC 4-010-01 explosive threat scenarios and standoff distances are not applicable to this 
project.  Please refer to specification section 014600-1.3.C for the applicable blast load criteria per VA 
Physical Security Design Manual for Mission Critical Facilities.  The load is a characterized as a dynamic 
time-history with an initial peak reflected pressure of 4-psi that linearly decays over a 14-msec duration.   
 
Question 9: Detail B1 on Sheet 38-S-501 is not referenced anywhere on the floor plans. Confirm that this 
detail is not referenced, and if it is to be used at a certain location. 
Answer 9: Detail is a typical interior slab edge detail, which typically applies at floor openings on the 
plan unless shown otherwise.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 10: Please confirm that all testing is to be Owner provided per spec 014529 Part 1.1 (including 
test and balance of mechanical systems), or if not, what is to be provided by the general contractor.  
Answer 10: Spec Section 014529 is for material testing.  Materials testing is to be provided as specified 
in that section.  Additionally, section 014529 not for Test and Balance.  T&B is addressed in spec section 
230593.  Per paragraph 1.3, item B, T&B is to be provided by the construction general contractor, as 
specified.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 11: (5) bike racks were found on print 38-LP-102, but no waste receptacles or benches can be 
located on the drawings. Please provide quantities and locations of any additional bike racks, receptacles 
or benches? 
Answer 11: The bike rack count is as shown on the drawings.  There are no additional bike racks.  There 
are intentionally no waste receptacles or benches shown.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 12: 84113/2.4/A calls for the aluminum frames to be “Tuffline or equal”.   84113/2.4/A calls 
for the aluminum frames to be thermally broken.  If they are referring to the storefront framing, I would 
assume it is thermally broken such as 451T.  If they are referring to the immediate door frames and want 
them to be Tuffline frames, they will be a heavy wall frame but not thermally broken.  Which would they 
like? 
Answer 12: Heavy wall frames are required for entry doors and frames; thermal break is second priority.  
Also, Section 014600 blast resistant requirements must be met which may preclude thermal break system.  
See Addendum 001 for more information. 
 
Question 13:  84113/2.5/A call for the aluminum doors to be 1-3/4” and Tuffline.  Tuffline doors are 2” 
thick as well as most heavy wall doors.  Should we assume 2” doors? 
Answer 13: 2 inch doors are correct.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 14: Hardware group HW-8D calls for auto door operators on a pair of aluminum doors but this 
group does not show up on the door schedule, either on aluminum doors or any others.  Was this group 
not used? 
Answer 14: Hardware Group HW-8D not used.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 15: 38-IN-504 Details  A5, C5, & D5 reflect a sliding window.  Spec section 062000 references 
a pass window spec 085619 that was not included in the spec book. 38-IN-101 shows OS1, coiling door; 
however 1/38-A-601 shows sliding pass thru window; Please clarify as there are no pass thru/sliding 
windows on the window schedule. 
Answer 15: No pass thru/sliding windows on this project.  Coiling door is correct.  See Addendum 001 
for more information. 
 



Question 16: 38-IN-503 / Door Schedule - Door schedule lists HM door 104a, 108, 136, 144b, and 184b 
as "Wood - Birch" finish, Please clarify 
Answer 16: These doors are to be WOOD and NOT hollow metal.  See Addendum 001 for more 
information. 
 
Question 17: Keyed note ES06 indicates transformer is part of base bid and excluded in alternate 2, 
however 38-E-601 shows main transformer as existing; please clarify if this transformer is part of the base 
scope. 
Answer 17: Pad mount transformer is existing.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 18: 38-EL-101 - Gym fixtures are shown as L3SI fixtures. Deduct #7 shows L3SID fixtures in 
the gym. There are no LK3SID fixtures shown on the fixture schedule. Is this a misprint? 
Answer 18: The luminaires in the Gym are to be dimmable. The catalog number on Sheet 38-E-701 for 
the "L3Sl" fixture is a dimmable luminaire. The type designation will be changed on Sheet 38-E-701 to 
"L3SlD". There is no reference to a type "LK3SlD" luminaire.   See Addendum 001 for more information. 
 
Question 19: 38-EL-101/ General Note A - Are the circuits feeding the emergency lighting in the 
building considered emergency circuits? In other words do they need to be installed in separate conduits 
system throughout the building? 
Answer 19: Yes.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 20: In janitor 185 the wall mounted light fixture is shown as a A1I. This fixture is shown on 
other rooms as a ceiling mount fixture. Is it supposed to be a AFI? 
Answer 20:  Janitor 185 is to be a type "BbB" fixture.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 21: N38-E-601 - Note E22 tells us to provide a tap box for future generator. What amperage 
does this box need to be set up for so we can size the box and the cam lock fittings? 
Answer 21: The tap box and cam lock fittings need to be rated the same as the transfer switch rating 
which is 1200 amps. The tap box and cam lock fittings should be integral the transfer switch.  See 
Addendum 001 for more information. 
 
Question 22: Finish Plan 38-IN-505: Rooms 156 & 185 conflict between room legend and Room Finish 
Schedule. Please clarify. 
Answer 22: Room 156 shall have SV flooring (SV-3).  Room 185 shall have CT flooring (CT-7). 
 
Question 22: Rm 161 W.C. Dirty.  Assuming CT8 Wall Tile to 9’ 6” high on perimeter?  CB is noted to 
ceiling, but no further designation on tile. UC base is designated, so tile base assumed not be included? 
Answer 22: Tile shall go to ceiling.  Confirmed, no tile base.  See Addendum 001 for more information. 
 
 
Question 23: Rm 121 ADL Bath/Laundry:  Please confirm tile is limited to elevation drawing on 38-IN-
401.  RFS designates tile on N. wall only, and RB1 for base. Assuming you would want tile base at tile, 
and rubber base on other walls.  Floor is noted for SV3.   I would suggest that 2 X2 mosaic tile might 
offer better slip resistance in this wet area.  
Answer 24: Tile in Rm 121 shall be at the North and West wall of the toilet/vanity area to the height 
shown on B1&B2/38-IN-401 and on all three walls of the tub surrround to the height shown on B2/38-IN-
401. Changing floor material from SV to CT will need VA approval.  Suggest providing an alternate cost 
for this.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 25: 169 & 171 Alcoves:  RFS does not designate tile on walls.  Sheet 38-IN-401 shows tile 
behind fountains.   



Answer 25: Alcove 169 shall receive CT-3 tile on the West and North walls. Alcove 171 shall receive 
CT-3 tile on the North wall only.  Remaining walls shall be finished per schedule.  See Addendum 001 
for more information. 
 
Question 26: Sheet 38_A-601 also shows tile on N. Wall, opposite of Toilet rms. I am assuming no tile 
on the S. of Alcove, correct? 
Answer 26: Alcove 169 shall receive CT-3 tile on the West and North walls. Alcove 171 shall receive 
CT-3 tile on the North wall only.  Remaining walls shall be finished per schedule.  See Addendum 001 
for more information. 
 
Question 27: Lobby/Waiting tile:  It would be good to see a top view cut, for the OS corners for the 
Lobby wainscot tile. Should we including custom bullnose on the 6” edge for OS Corners.  Information is 
need for rounded Cove Base top. 
Answer 27: No cove base at tile wainscot locations; cove base in restrooms only.  See Addendum 001 for 
more information. 
 
Question 28: Lobby/Waiting tile is drawn as 6” X 24”, but only avail in 12" X 24".  Should we assume to 
cut it down on site.  
Answer 28: Tile for wainscot (CT-2) has been changed to 6"" x 24""; Floor tile (CT-1) has also been 
changed and is 12"" x 24"". 
CT-1 – Daltile – Timber Glen – Contemporary – Color – Dune #P620 – Size – 12” x 24” 
CT-2 – Daltile – Timber Glen – Contemporary – Color – Dune #P620 – Size –  6” x 24”  See Addendum 
001 for more information. 
 
Question 29: Lobby/Waiting Cove Base is bullnose on top.  Are we to stack field tile on rounded top & 
grout as possible, or custom cut top of base square for tile stack?  
Answer 29: No cove base at tile wainscot locations.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 30: Wall tile in Toilets 171 & 172 is also conflicting.  RFS CT5 – 09 06 00 – 4 seems to 
indicate 12 X 24 for Lobby rooms & W/C. 
Answer 30: Toilet Rms 170 & 172 shall use CT-5 on floors.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 31: All restrooms elevations, incl lobby rooms, are drawn for 4 ¼” tile, but designated as CT5 - 
6” tile. 
Answer 31: Elevation are graphic informational; final sizes per schedule.  See Addendum 001 for more 
information. 
 
Question 32:  Also, CT3 - RR Mosaic Band is noted in 09 06 00 – 4, but not shown in elevations.  Should 
we include 6" band in Toilets 170, 172. 
Answer 32: No band necessary.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 33: Staff Baths 122 & 123:  Is tile required behind owner supplied lockers? 
Answer 33: Yes.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 34: Janitor 185 is marked for SV, but RFS shows CT-7.  Assuming CT-7 is correct.  Please 
verify.  Sheet 38-IN-505. 
Answer 34: Janitor 185 shall receive CT-7.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 35: Rm 156 Ortho Fitter is marked for SV, but RFS shows SV & CPT1. Assuming SV3 is 
correct.  Please verify. 
Answer 35: Ortho Fitter 156 shall receive SV-3.  See Addendum 001 for more information. 



 
Question 36: No height or flange width is provided for the corner guards and end guards on the plans or 
in the specs. 
Answer 36: 7’-2” height (top of door frame) per A1/38-IN-201.  Specification Section 09 06 00, page 7 
indicates flange width requirements.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 37: WP-1 Acrovyn Wall Panel - no height provided; Please clarify. 
Answer 37: Height per “Typical Wall Protection Mounting Heights” on Sheet 38-IG-100.  See 
Addendum 001 for more information. 
 
Question 38: Wall system 2 - Stucco/CMU is shown to have 3" Foil-Faced Polyiso Insulation. It has been 
brought to our attention that since the polyiso insulation is called out to be foil faced, it cannot be 
adhesively adhered and will need to be drilled and screwed into the 8" CMU.  This will take additional 
time and increase the cost of the EFIS system. Please confirm that foil faced insulation is not to be used, 
especially since there will already be weather barrier applied to the exterior. 
Answer 38: 1)  Specifications require mechanically fastened insulation - no adhesive application - no 
exceptions.  2)  Sheet 38-A-401, Wall System 2, Stucco Assembly/CMU:  Revise ""R21.03 3"" Foil 
Faced Polyiso Insulation to read: ""R21.03 3"" Type II, Class 2 coated polymer bonded fiberglass mat 
faced Polyiso Insulation." 3)  Sheet 38-A-401, Wall System 2, Stucco Assembly/CMU:  Locate 
weatherbarrier (stuccowrap) between polyisocyanurate insulation and CMU.  This also applies to wall 
sections 1/38-A-411, 1/38-A-412, 1/38-AI/401A and 3/38-AI/401A.  The terms ""EIFS"" and ""Stucco"" 
both refer to Specification Section 072400. 4)  Sheet 38-AI-401A, Wall System 2, Stucco 
Assembly/CMU:  Revise ""R21.03 3"" Foil Faced Polyiso Insulation""to read: ""R21.03 3"" Type II, 
Class 2 coated polymer bonded fiberglass mat faced Polyiso Insulation.""  See Addendum 001 for more 
information." 
 
Question 39: Please specify what type of granite (manufacturer, color, etc.) is required that is shown at 
the granite flat top stepping stones on detail 8/38-LP-102. 
Answer 39: "Granite shall be changed to be:  ""Stonebilt Precast Concrete Landscape Steps, Light Buff, 
Sandstone"" available through the Brickyard, 2860 I-70 Business Loop, Grand Junction, CO  (Nick @ 
970-242-5575).  See Addendum 001 for more information." 
 
Question 40: There is a note along the left side of 1/38-LP-102 stating "fence & swinging gate w/ latch, 
match patio" located in the rehabilitation park, however no detail is provided for the fence. Please clarify 
what material, length, and height of the fence that is being called for. 
Answer 40: Per 4/38-AE-301, 4 x 4 x 3/8 inch galv. Tube posts (cap with steel plate, Architectural weld 
both sides).  Paint with Kawneer "Permadize Light Sequin 289G048" finish to match clear anodized 
aluminum.  Gate:  "Metal mesh on 1 inch tube steel swinging gate with latch and lock.  Heavy duty gate 
hardware HWG1."  Height is 5'-0" to match patio; length is 8'-9".  Gate is 4'-0" length in addition to 
length of fence.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 41: The railings shown throughout the site are called out to be anodized aluminum with a 
powder coat finish. Please clarify if we are to powder coat the anodized aluminum or if the anodized 
aluminum is the powder coat, as you can not do both. 
Answer 41: Galvanized steel railings with Kawneer "Permadize Light Sequin 789G048" finish to match 
clear anodized aluminum.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 42: Chamfer size noted on 38-LP-103 is shown as 1-1/2", however on 38-CG-203 it is shown as 
3/4". Please clarify what size of chamfer is to be used. 
Question 42: 3/4 inch is correct.  See Addendum 001 for more information. 
 



Question 43: Stair railings on details 36 and 37 on 38-CG-203 are shown as 1-1/2" tubular pipe, however 
of 38-LP-103 the railing in details 10 and 11 are shown to be 1-1/4" tubular pipe. Please clarify what size 
of pipe the railings in this location are supposed to be. 
Answer 43: 1-1/4" nominal pipe, Schedule 40 is correct (outside diameter = 1.66 inches).  Nothing else 
meets ADA requirements.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 44: There are numerous references on 38-AI-101 to entrance floor grille details on 38-S-303, 
however there are no entrance floor grille details provided on 38-S-303. Please provide these details. 
Answer 44: E7/38-S-301.  Dimensions at Door 100A:  11'-3 5/8" x 10'-2".  Dimensions at Door 184A:  
4'-8" west of Column Grid DH x width of Corridor 184.   Dimensions at Door 189:  4'-2 3/4" east of 
Column Grid A x 5'-0 3/8".  Dimensions at Doors 104C and 104D:  6'-10" x 2'-6" (5'-10" space between).  
See Addendum 001 for more information. 
 
Question 46: Base at Check-in, Pick Up, and security desk per 1/38-A-601 is called out as CT-4, 
however per details D6 & F1 on 38-IN-301 the base is called out to be DM-1 Decorative Stainless Steel 
6" Base. Please clarify what base is to be used at the locations. 
Answer 45: DM-1 Stainless Steel 6 inch base is correct.  See Addendum 001 for more information. 
 
Question 46: The west elevation shows the mechanical yard gate being the same height as the fence (10'-
0"), however per detail 5 on 38-AE-302 the gate is shown only 7'-0" tall with 8" gap at the bottom. Please 
clarify what size gate is to be used at the mechanical yard. 
Answer 46: 5/38-AE-302, 7'-0" tall with 8" gap at bottom is correct.  See Addendum 001 for more 
information. 
 
 


