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Interested Party Question

Department of Veterans Affairs Answer

Section 1.6 Occupancy Date - The SFO states occupancy is required on or
before the 540th day following the award but goes on to say "in no event
later than 825 days following the date of the lease award." Which time
period from lease award to occupancy is correct?

Occupancy is expected by the 540th day following award, but
VA understands that certain permitting and construction
issues apply to individual sites. The schedule should account
for all potential delays but in no event should occupancy be
later than the 825th day following award.

1
Section 1.12 Site Criteria - The third bullet point states: A phase one Phase 1 Environmental Reports should be included in the
environmental study must be included in each offer. It is doubtful a phase ||,itial Offer.
2 |one environmental study can be completed by December 9, 2015.
Offeror's AE team to provide LEED Silver road map only, if VA
Section 4.7.1 healthcare LEED Silver Equivalency - This section seems to was to pursue certification the building would meet the
indicate we are to self-certify LEED-HC Silver rather than obtain LEED X . .
certification from UCGBC and GBCI. Is that correct? standards of LEED Silver. Offeror is not required to have the
3 building certified.
. . . o . . In reviewing the VA Physical Design Manual dated January
Sect|c")n 424 C.- Section refers to perimeter of the building hgvmg a "base 2015 Section 1.2, this facility is a Life-Safety Protected Facility
block" construction. Does this term mean the ground floor perimeter walls L . o . .
must be constructed out of concrete masonry units? and not Mission Critical. The design intent is to build the
4 facility as a Tilt-Up Concrete wall system.
Regarding Schedule "C" - There is only one ceiling material (acoustical tile) |See revised Section C dated November 2015
given in the schedule and the quantity listed is 26,699 square feet. Given
the building is about 50,000 gross square feet are we to assume the
remaining 24,000 square feet +/- of interior space has no ceiling and is
5 |exposed to the roof structure above?
Regarding Schedule "C" - There is only one flooring material (carpet tile) See revised Section C dated November 2015
given in the schedule and the quantity listed is 2,129 square feet. Given
the building is about 50,000 gross square feet are we to assume the
6  [remaining 48,000 square feet +/- of interior space has no flooring?
Schedule "C" does not list an exam room 'barn door" as a door type. There [See revised Section C dated November 2015
are barn doors shown on the conceptual floor plans. How are we to itemize
7 |the cost of the exam room barn doors on Schedule "C"?
) . . o o . No. The clinic is not licensed by California Department of
Is this PrOJec.t subject to trI\e. California Building Code requirements for Public Health. The VA i not regulated by the State. OSHPD 3
OSHPD 3 primary care clinics?
8 requirement is not required.
Section 4.2.7 - This section states the VA Specifications are to be used to The building must meet the specification and standards
augment the information contained in the SFO. Does this mean the project [outlined in the SFO. Any area of construction within this SFO
must be designed and constructed per the VA master specifications where |needing additional information or guidance not fully covered
these are more restrictive than the SFO, or can the Offeror design and in these pages should utilize the VA Specifications found on-
construct the building in accordance with the SFO and only incorporate the ||ine at: http://www.cfm.va.gov/TIL/spec.asp.
9 VA standard specifications where information is not given in the SFO?
Does Schedule C contain ALL finish material types and quantities to be See revised Section C dated November 2015. Yes Schedule C
included in the SFO pricing? Do the materials and quantities in Schedule C|contains the Floor and Wall Finishes noted on the Plan.
take priority over Schedule E and the Wall Finish Plan and Floor Finish Schedule E is to be used as a complimentary document to
Plan included in the SFO Documents? Schedule C. Where finish materials conflict, the more
restrictive applies. Please note Schedule C ONLY accounts for
finished materials in the programmable area of the space;
10 common areas are not included.
Are backbone infrastructure costs for power and data outlets to be Schedule C only addresses the specific finish; any
included in the Schedule C line item, or are they to be included in the infrastructure associated with the specific line item should be
basic rent (Shell) like it is explicitly described for Schedule B items? If it to |included in the Shell Rent.
be included in the Schedule C unit costs, to what extent? The backbone
infrastructure costs can vary greatly between similar outlets in different
11|locations.
Where are costs to be allocated for interior finish items clearly shown on [See revised Section C dated November 2015
the plans, but not listed on Schedule C? Examples: lead-lined wall
partitions, interior glass storefront partitions, sliding “barn” doors,
gypsum “hard-lid” ceilings and gypsum soffits, CMU or Concrete walls (for
12|vaults or Mailroom).
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13

Schedule C line item #82 is for “Office subdividing, full-height, finished
floor to under slab (additional cost over ceiling-height).” Is this unit cost
to include construction of a complete full-height wall “finished floor to
under slab” or is this unit cost only for the “additional cost over ceiling-
height” as noted in the description?

Yes. Note that we do not anticipate full height walls for this
project. This is a one-story project and the finish floor to
underside of roof is at least 22'-0".

14

Please confirm Schedule C line items #89, #90, #102, #103 and #105 are
to be priced per SQUARE YARD and not per SQUARE FEET.

Confirmed.

15

Schedule C lists four different vision panel sizes and types to be included;
however, there is no line item for Half Glass vision panels for doors in
Schedule C items #2, #5 and #7. Is the glass and glazing for the vision
panels in Half Glass doors to be included in the unit cost for the doors?

See revised Section C dated November 2015

16

Will the VA be providing quantities for equipment listed in Schedule B,
Section 5 such as speakers, emergency call stations, card readers and
various devices for each system? These quantities are currently blank.

See revised Schedule B dated November 2015. Quantities
provided.

17

Schedule F lists equipment to be furnished and installed by the VA. There
are items shown on Schedule F that appear to also be listed on Schedule
B. Example: Eye Clinic Exam Room - vitreous china lavatories (Schedule B
description also adds a sensor faucet), Please confirm that we are to price
Schedule B items and quantities as shown.

Provide cost for items on Schedule B. Provide separate cost
for equipment on Schedule F as Contractor Provided
Contractor Installed (CC).

18

Schedule B contains “hidden” line items beginning with row 412 and
continuing through row 887. These hidden items also contain pre-
recorded unit costs. Please confirm whether these items should be
included in our Schedule B pricing. If they are, can we delete the pre-
recorded unit costs and include our own proposed unit cost to include in
the cost of Schedule B?

See revised Schedule B dated November 2015. Hidden Cells
deleted.

19

The Conceptual Site Plan Parking Count Summary requires minimum 207
regular parking spaces and minimum 10 accessible parking spaces (9
accessible plus 1 van accessible) for a minimum of 217 parking spaces.
The SFO Paragraph 5.2.9 Parking Facilities requires a minimum 284
parking spaces including a minimum of 28 accessible parking spaces (25
accessible plus 3 van assessable). Please confirm which is correct.

284 parking spaces as outlined in Section 5.2.9 are required.

20

Per SFO Paragraph 5.2.10 the Lessor is to provide the MRI/CT Scanner
Truck and infrastructure. Is the Lessor to include the MRI/CT Scanner

temporary trailer and equipment or will the trailer and equipment be
procured by the VA?

Lessor is to provide Infrastructure only for MRI / CT Scanner
Truck. Scanner truck will be VA provided.

21

Per SFO Paragraph 7.3.6 Automatic Doors says “Sliding doors shall have
electric operators.” Does this apply to all sliding “barn” doors at exam
rooms?

Yes, all sliding doors shall have electric operators . See Sheet
A104 dated 6/12/15 for location of Door Push Plate applicable
to several sliding doors.

22

Per 8.7 Security Request further clarification on what the VA is looking
for on security by Lessor on unauthorized entry after hours.

Lessor is not responsible for providing personnel - after hours
security can be provided through a camera system.

23

Can a property owner offer the property to more than one developer so
that the one who gets the bid can purchase the property?

Yes, property owners may allow as many developers as they
choose to submit the site.

24

Can the Chico location be developed as 2 stories to save ground?

No. Per the initial advertisement existing buildings may be
two stories but newly constructed buildings shall be one story.




