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Vendor questions are answered below. 

No. Question Answer 
1 I will like to inquire about the relation between 

the Performance Work Statement (PWS) and the 
Price Schedule. Specifically, there are numerous 
requirements related to the National Patient 
Safety Goals and related assessments to be 
performed that do not relate to any items in the 
Price Schedule. Items 0001 thru 0018 are item 
specific supplies deliveries, items 0019 thru 
0027 are Preventive Maintenance Svs for 
different equipment, items 0028 thru 0033 are 
for different equipment relocation or pick-ups, 
and items 0034 thru 0036 is for equipment 
calibration (in the current contract this was for 
PAP equipment prescription changes or PAP 
machines that were mailed to the patient 
residence by VA and needed to be calibrated 
according to the prescription). 

Additional Items 37 to 48 were included to 
the Price Schedule. Revised Price schedule 
attached. 
 
The new contract will not include PAP 
equipment. 

2 In which of these services should we include 
quotation for GFE equipment (all equipment in 
the current contract is GFE) initial setup, patient 
caregiver education, home assessment, risk 
assessment, medication recompilation and Pulse 
Oximetry? 

Services included on Item 0034-0036. 

3 In section B.1 item 4 (page 4 of 49) it states that 
“Payment will be per individual placed orders 
and will be paid via Government Purchase Card”. 
In the current contract payment is made for the 
grand total for all invoices during a given month, 
as per section 22.2 of the PWS. Please clarify? 

For items from 0001 to 0027 are submitted to 
Prosthetics Service on a monthly basis: 
 
a. Individual invoices per patient 
b. Data entry done (each individual invoice 

per patient) in the Home Oxygen Main 
Menu 

c. Once data entry is completed, an e-mail 
is sent to the Contractor to verify 
accuracy 

d. Once verified by the Contractor, they 
must submit a final invoice for our 
records and submit to OB10 for payment 
to be processed with established 1358 

e. OB10 Acceptance Notice is received and 
certification is done by someone other 
than the one who did the data entry 

 
4 In section E.10 Evaluation Factors, Technical 

Factor Three: Staff Qualifications a. (page 28 of 
49) states to “Provide certification for the 
licensed, certified or registered RT staff as per 

If the contractor offers respiratory therapist 
(RT) staff in their proposal, the contractor 
must provide the credentials/certification for 
that RT. 
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PWS section Contractor Requirements. The only 
mention in the PWS pertaining this is in section 
13.5 where it states that this list is to be 
provided to the COR no more than five days 
after contract award. Please clarify? 

5 There are numerous requirements in the PWS 
related to the National Patient Safety Goals and 
related assessments to be performed that do 
not relate to any items in the Price Schedule. 
Items 0001 thru 0018 are item specific supplies 
deliveries, items 0019 thru 0027 are Preventive 
Maintenance Svs for different equipment, items 
0028 thru 0033 are for different equipment 
relocation or pick-ups, and items 0034 thru 0036 
is for equipment calibration. In which of these 
services should we include quotation for 
equipment initial setup, patient caregiver 
education, home assessment, risk assessment, 
medication recompilation and Pulse Oximetry? 

Service included on Line Items 0034 to 0036. 

6 Section 10.9 asks to provide a firm-fixed pricing 
for the equipment, supplies and services per 
patient per month. Is this related to the previous 
question and how? Where in the Price Schedule 
are we to submit this quotation PPPM (per 
patient per month)? This section states that 
follow up safety reviews shall be performed 2 
times monthly on mechanical ventilation 
patients and every 90 days on oxygen and 
noninvasive ventilation patients. Current Puerto 
Rico VA protocol and contract has oxygen 
patients on monthly visits. On the PWS it states 
in sections 6.1, 7.9, 7.10, 8.1, 8.4, 9.1,14.1 that it 
is expected to perform this services on a 
monthly basis. Please clarify? 

The PWS was modified to read: “Per 
scheduled visit” instead.  The safety review 
was changed from 60 to 90 days on oxygen 
and noninvasive ventilation. 
 

7 In section 2.0 of the PWS it switches between 
GFE and contractor rented equipment. In the 
event that the Government decides or needs to 
rent a piece of equipment (i.e. concentrators, 
regulators, conserving devices, ventilators, air 
compressors, PAP’s, back up batteries, power 
supplies) because of the non-availability of GFE, 
where in the price schedule is it to be quoted for 
such equipment rental? 

The PAP is not included on this contract. 

8 In section 2.0 of the PWS it states that veterans 
with a prescription for a mechanical ventilator 
shall be provided with an appropriate backup 
system including a complete second ventilator 
system. Since the ventilator is government 

A mechanical ventilator patient is issued two 
ventilators, one main and the other 
backup.  When Preventive Maintenance is to 
be given, a new set is issued from GFE.  
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furnished equipment (GFE) it is understood that 
the backup ventilator would be GFE as well. The 
same applies to all switch-outs under this 
section. Please clarify? 

9 In section 6.1 it identifies that an emergency 
service includes the immediate repair service on 
a call basis for inoperable equipment or 
equipment malfunction which jeopardizes the 
patients’ health. Services include all repairs 
required to bring the equipment to an optional 
operational status. Under which Price Schedule 
Line Item are repairs hors and parts to be 
quoted and once the contract is adjudicated 
billed? Where in the PWS is the repair work flow 
established? 

The proposed contractor will be responsible 
for the Preventive Maintenance.  In the event 
of malfunction the contractor is responsible 
to contact the COR for replenishment and 
return the damage equipment to the VA 
Facility for Evaluation or repair. 

10 In section 7.3.1, what criteria (clinical and non-
clinical) are to be used to identify patients in 
need of emergency medical assistance? 

The criteria are under section 6.1 of the PWS. 

11 In section 7.8, ventilator preventive 
maintenance services, please clarify services to 
be provided and to be quoted? Under the 
current contract with VA it is the contractor 
responsibility to keep track of the ventilators PM 
schedule (according to manufacturer), when 
schedule became due the ventilator was picked 
up at patient home (switch-out) disinfected, 
packaged and shipped to manufacturer for PM. 
VA had a separate contract for PM with 
manufacturer for PM as part of their equipment 
purchased agreements. Therefore, the line item 
and description was Preventive Maintenance 
Service for Ventilator Machines? Is this the same 
scope of work to be followed under the current 
RFQ? If not, are PM parts kits to be billed 
separately since they vary widely in price 
according to the number of hour kit to be used? 

No, all preventive maintenance are included 
on line items 0019-0027. 

12 Please clarify section 8.1, 8.3, 8.4 in lieu of what 
is stated in section 10.9? 

We understand they are the same – 8.1, 8.3 
8.4 are more specific as to what is being 
requested.  
 

13 Under what line item in the Price Schedule is the 
PWS section 9.1 to be quoted and billed? 

Please see revised price schedule items 0034-
0036. 

14 In section 10.3 it states that all patients 
receiving home oxygen via oxygen cylinder must 
be issued an oxygen conserving device. Is this 
going to be GFE or is there going to be a price 
schedule for its rental from the contractor’s 
inventory? Or is it to be included in the cost of 

Price Schedule Items 0001 to 0003 modified 
to read: 
 
Refill Oxygen Cylinder/Size H including 
Wrench, Base and Regulator/Conserving 
Device 
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the refill cylinders? Refill Oxygen Cylinder/Size E including 
Wrench, Base and Regulator/Conserving 
Device 
Refill Oxygen Cylinder/Size B (M6) including 
Wrench, Base and Regulator/Conserving 
Device 
 

15 In sections 10.7 and 10.9 it talks about GFE 
deemed beyond repair. Where in the Price 
Schedule should we quote for this equipment 
storage and eventual return to VA warehouse 
for disposal according to COR or VA inventory 
manager instructions? 

Line item is not required for these functions 
since the contractor will not be storing GPF 
equipment.  In the event that equipment 
needs to be returned to VA Facility due to 
damage or other, the contractor shall notify 
the COR or designee for disposition.  

16 Please indicate where to quote for section 10.9 
Per Patient Per Month services? 

The PWS was modified to read: “Per 
scheduled visit” instead.   

17 Please clarify how section 10.11 relates to Price 
Schedule? 

Services included on Line Items 0034 to 0036 

18 In section 12.1, in the event of a corporation or 
business concern, the experience required is for 
the organization as such or for the individual 
representing the organization? 

The PWS refer to the Contractor experience 
working on this type of services. 

19 In relation to section 12.4, what percentage of 
services can be sub-contracted to other 
providers? Could those sub-contracted providers 
be in violation of small business requirement 
because of their business size? 

Contractor must have the facilities and 
resources to setup and perform in the areas 
of responsibility as specified in the PWS.  
Contractor must have satisfactory past 
performance with relevant and recent 
experience.  Any 
subcontracting/subcontractors must be 
approved prior to performance under the 
contract. 
 

20 In section 12.8 and 22.2 it states that invoices 
must be submitted no later than 10 days after a 
month’s ends. It our current experience with VA 
COR that 20 days were needed to gather all 
information as per 22.4. Could the sections be 
amended to 20 days? 

The VA prefers 10 day submission of invoices. 
 

21 Section 13.1, could it read all Contractors 
employees related to VA contract? 

Yes, see revised PWS. 

22 In section 16.1 please clarify which line items on 
the Price Schedule are to be prorated? 

Services included on Line Items 0031 to 0033. 

23 Having been the contractor for the current VA 
Home Oxygen Contract I have noticed some 
variances on the average actual usage and in the 
Price Schedule estimated Quantities. For 
example, average H cylinders per year have 
been 550 (please take note that the area has not 
been affected by hurricanes, and in the event of 

No, These are estimated quantities.  They 
were obtained utilizing historical data as well 
as the current prescriptions for Home O2 and 
Mechanical Ventilator 
patients.  Extraordinary situations such as 
hurricanes and other acts of nature must be 
taken into consideration.   
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one occurring will require a higher usage of H 
cylinders), average E cylinders per year have 
been 13,826 and average B cylinders per year 
have been 2,727. Average PM for concentrators 
performed in PR has been 860 per year, 
humidifiers and 7’ cannulas have been around 
7,000 each. The rest of the line in the Price 
Schedule items is fairly close. Would the 
Estimated Quantities affect actual contract 
invoice payments? 

 
Payments will not be affected since it will 
always depend on the equipment (tanks, 
supplies, etc.) provided to our patients 
according to the prescription on a monthly 
basis.  In the event of a need to provide 
additional tanks, supplies, etc., the 
Contractor will always need to request 
authorization providing proper justification.   
 
  

24 Please discuss Transition period if there is a new 
awardee and existing contractor “Medic is the 
existing contractor” and what it entails, timeline 
to complete transition of replacement 
equipment at patient’s home? 

Transition period is up to 90 days. 

26 Please confirm if the Center memorandum 
applies to this contract?  PWS has verbage “The 
Contractor will participate in the Home Oxygen 
Care Committee/Home Respiratory Care Team 
(HRCT), if requested by the Committee 
Chairman, thru the COR.”  Please see the Home 
Oxygen Center Memorandum No. 111-08-05 
dated July 2008. Please ask if this applies also 
Service Memorandum: Mechanical Ventilation 
Preventive Maintenance (PM) Record? 
 

Attached Center Memos.  Please note that 
Center Memorandums are subject to change 
upon Facility’s requirement. See 
memorandums attached separately. 

27 Please confirm if VHA Directive 2006-021 
Reducing the Fire Hazard of Smoking when 
Oxygen Treatment is expected applies? 

Yes it apply, see attachment.  

28 Please confirm if 1) Mechanical Ventilation 
Safety and Clinical Alarms 
Assessment and Instruction Form and (2) Home 
Oxygen Program 
Safety Assessment and Instruction Form 
(Identified patient smoking while 02 in use) 

Yes it apply, see attachments. 

  


