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Question # Question Government Response

1 Please provide the commissioning scope regarding the geothermal piping systems. No commissioning is required.

2

Reviewing the grade elevations, it seems that the drill rig will likely encounter refusal at around 30‐35 ft 

below existing grade. Reviewing the grade elevations, it seems that the drill rig will likely encounter refusal 

at around 30‐35 ft below existing grade. roughly 20‐25 ft below the working grade. With anchors piles 20 ft 

long, a static load test can't be done to 200 tons.Can a dynamic test by provided in lieu of the static test 

that is specified?

Dynamic load testing is acceptable on test piles. Test procedure to be submitted for review prior 

to testing.

3 Reference detail 5/SB502 – Please provide elevation for top of the concrete foundation wall See T/FTG on SB101 – Foundation Plan

4
Reference detail 11/SB502 – Please provide elevation for the top of the cast‐in‐place wall boxout and top of 

wall elevation for the castin‐place wall along the side of the ramp.

Top of wall elevations are shown on Detail 1/SF202. Top of wall elevations are marked as T/FTG 

on Detail 1/SF202.

5

Reference details 4/SB401 and 7,8/SB502 – Enlarged plan 4/SB401 indicates a masonry wall along the north 

side of the Storage/Elec/IT/Security rooms yet details 7,8/SB502 indicate a concrete wall. Please clarify if 

this wall is concrete or masonry.

The wall has a concrete base with masonry above. See Detail 1/SB401 for top of concrete wall 

elevation.

6

Reference drawing SF101 – The foundation plan indicates column type C1. The concrete foundation walls 

will require a pilaster of similar size to support the above grade precast columns where a concrete foundation 

wall is shown to support precast structure above. Please clarify C1 reinforcing requirements. The column 

schedule this sheet does not indicate any reinforcing.

Precast columns extend down to the top of foundation – see Section 1/SB502. Pilaster support is 

not needed. Reinforcement to be provided by precast manufacturer.

7

Reference drawing SF101 – The foundation plan indicates column type C2 at four locations yet the column 

schedule this sheet does not indicate the size or reinforcing. The concrete foundation walls will require a 

pilaster of similar size to support the above grade precast columns.

Precast column C2 should be 24”x24” and extend all the way down to the top of foundation. 

Pilaster support is not needed.

8

Reference drawing ED502 – Please provide the company name and contact info for the on‐site low voltage 

and security contractors the VA is currently using for their maintenance. The systems indicated on the 

drawing; especially the security systems; are likely proprietary systems and other outside contractors are 

declining to bid this work. This information is need so that we may contact these companies to bid the work.

It is assumed that none exist; however, unable to provide a concrete answer at this time, as RFI 

was received too late to investigate.  

9
Please confirm that the flood test requested on Sheet AW101, note #8 is only required at elevated decks and not at the 

slab on grade

All floors, including the slab-on-grade, require flood testing to confirm both the slab drainage and performance 

of the waterproofing systems.

10

Please confirm if concrete sealer indicated on Sheet AW101, note #7 is to be included only on exposed second and third 

tier decks directly exposed to the sky. The perimeter of the slab on grade and part of the second tier are not to be 

included with sealer as they are technically exposed as well.

As stated in the sheet notes on the AW drawings, concrete sealer (aka water repellent) is only required at the 

floors directly exposed to the sky (i.e. all of Level 3 and the exposed portion of Level 2 from grids 5.6 to 9).

11
The specifications indicate a ceramic tile to be included. The drawings do not appear to indicate any ceramic floor tile on 

the drawings. Please provide a location for the ceramic tile to be included

Ceramic tile is for the elevator flooring. Refer to specification 14 21 00, section 2.46.P, page 34 as well as 

specification 09 60 00.

12
The drawings and specifications do not appear to indicate a size for the fire extinguishers. Please provide the sizes 

required.
Fire extinguishers are to be installed in accordance with NFPA 10.
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