
 
  

Solicitation: VA69D-17-B-1320 
Project: Expand CLC Construction 

Project #: 585-335 
At the Oscar G Johnson VA Medical Center, Iron Mountain, MI 49801 

 
QUESTIONS/REQUESTS FOR INFORMATION AND THE RESPONSES 

 
1. QUESTION: Is testing and balancing limited to the systems installed? 
 
 RESPONSE: Testing and balancing will apply to existing systems being breached also...systems 

such as, but not limited to, medical gases, hot water return piping. 
 
2. QUESTION: Is commissioning work limited to the systems installed? 
 
 RESPONSE: Commissioning will apply to existing systems also if they are affected by new 

connections...systems such as, but not limited to, fire protection flow switches, alarms. 
 
3. QUESTION: Medical gas piping connecting to existing risers and main where existing isolation 

valves are not indicated. What is the extent that the system will need to be certified to? 
 
 RESPONSE: Medical system will be re-certified from the point of breach and then upstream to the 

next point of isolation as a minimum. Final determination by med gas certifier and in accordance 
with NFPA-99. 

 
4. QUESTION: There is no ground ring shown on the drawings around the new building for the 

lightning protection. 
 
 RESPONSE: See Sheet EP104 for lightning protection requirements. 
 
5. QUESTION: Reference Drawing IW101 - This drawing appears to have finish symbols such as P/3 

and P/2 in Room 926. Assuming this is a paint color, what color is required for other walls not 
identified? Do we assume all walls received P/1 unless noted otherwise? 

 
 RESPONSE: Yes, first color noted on I001 New Room Finish Schedule is field paint. All others are 

accent paints. 
 
6. QUESTION: Reference Drawing IW101 – Sheet wall protection appears to be required in kitchen 

and on dining columns. When referring to finish schedule on Drawing I001, there are various other 
rooms that require sheet wall protection but not identified on Drawing IW101. Which rooms require 
sheet wall protection and which walls within each room require sheet wall protection? 

 
 RESPONSE: If not highlighted on Drawing IW101, rooms with sheet wall protection noted on I001 

New Room Finish Schedule are to receive sheet wall protection on all walls. 
 
7. QUESTION: Reference Drawing IW101 – Columns in dining area call out SWP3. When 

referencing Drawings A102 and A503, detail 1, the columns are noted to have PPS1. Which is 
correct? 

 
 RESPONSE: They are both correct. When the rigid sheet is adhered to gypsum board, it is noted as 

Sheet Wall Protection; and, when it is adhered to particle board, it is noted as Plastic Protection 
Sheeting. It is the same product/color...just noted separately based on which subcontractor would be 
supplying it. For these columns, only one subcontractor may want to provide the material and 



 
  

install it. 
 
8. QUESTION: Reference spec Section 01 45 29 TESTING LABORATORY SERVICES – Fireproof 

testing is noted under Article 3.10. In review of drawings and specs, there appears to be no spray 
fireproofing required on new structural materials for this project. 

 
 RESPONSE: Existing building structure is spray applied fireproofing.  Patching of the existing 

fireproofing will be required  
 
9. QUESTION: Reference spec Section 10 14 00 SIGNAGE – In review of the signage spec, no 

information is provided for the exterior sign. Will further information be provided? 
 
 RESPONSE: Refer to updated drawing A201 and revised specification section 10 14 00 

SIGNAGE. 
 
10.     QUESTION: Reference section 03 45 00 Precast Architectural Concrete, section 1.3, Quality 

assurance, B erector qualifications. The qualifications listed under paragraph 1 and 2 are not typical 
for mason type subcontractors in upper Michigan or Wisconsin based on conversation with 
architectural precast suppliers and mason subcontractors. 
Can this requirement be waived if a 3rd party inspector is used during the erection of architectural 
precast? 

 
 RESPONSE: Yes, this requirement can we waived if a 3rd party inspector is used during the 

erection of the architectural precast. 
 
 
11.    QUESTION: The patient rooms show a nurse call television station symbol but there is no 

indication if there is a data outlet for the television is there a need for data at television locations in 
patient rooms? 

 
 RESPONSE: Data drops are required and indicated at each television, refer to the symbols legend 

on EK601 for additional information. 
 
12.    QUESTION: There are no wireless access points shown in the addition is this correct? 
 
 RESPONSE: New wireless access points for Guest and VA staff are included in the documents. 

Refer to “ET” series drawings and symbol list included on EK601 in the construction documents. 
 
 


