
Amended Responses to Amendment 0006 RFIs 
 
Question 2:  Response indicates photographs are required but does not indicate if the Indexing of 
Photographs is required as originally asked.  Per the specs, indexing and navigation of these 
photographs is to be accomplished through interactive Architectural drawings.   This will require 
hiring a 3rd party to complete all photographs so that they can be uploaded to some type of 
interactive website that links each picture to the drawings.  This will be extremely costly.  Please 
confirm if this is required 
Response: Project photographs are required to be documented based upon feature of work and 
time/date stamped. Submission of electronic photographs may be via PDF or other appropriate 
electronic method as coordinated with the COR. 
 
Question 5:  Please confirm all equipment on EQ-4 will be furnished and installed by the 
Government.  Response only indicates the equipment will be furnished but does not address the 
installation of the equipment 
Response: EQ4 is for reference and coordination of blocking, supports, etc., which are the 
responsibility of the GC 
 
Question11:  No qty or allowance was provided in the response.   We cannot assume existing fire 
spray will be damaged unless it is shown on the drawings or if qtys are provided.  We cannot be 
responsible for patching existing conditions when the extent is unknown.  If a qty or allowance 
cannot be established, pricing for this work cannot be included in the bid. 
Response: There was a site visit to view the area where pictures could have been taken and the 
awardee is required to document existing condition that may affect performance, FAR 52.236-3. 
 
Question39:  Same question as original.  Match existing does not provide clarification as 
required to price.  What is the existing makeup of the block wall? 
Response: Question answered. 
 
Question 34,40,42,77- no Asbestos report was provided in response or attachments 
Response: See Amendment 0007. 
 
Question 51: response indicates wall types are accurately depicted on A401.  This is not 
correct.  Several of the wall types on the wall type schedule call for 3 5/8” metal studs on the 
actual wall type detail.  On the same wall type detail, the dimension shown is for a 6” wall not a 
3 5/8” wall.  Which part of the detail is accurate – the 3 5/8” stud or the 6” stud?  Reference wall 
type 2 or 6 as an example. 
Response: See Amendment 0008. 
 
Question 52:  The Revised drawing of AF400 that was provided does not shown any 
cornerguards.  Response indicates that these locations are accurately shown on sheet AF400 
(which shows none).  Response also indicates corner guards are applied through entire 
suite.  Please provide a floor plan that shows all required cornerguards, and wall protection 
items.   
Response: Corner guards are to be installed per manufacturer’s recommendations at external 
corners of interior walls, partitions, and columns throughout the entire OR suite. As stated in the 



previous response AF400 shows the location of wall guards/handrails (different item from corner 
guards) and identifies RWC-1/RWC-2 locations. 
 
Question 56:  Response references B1, B2, C1, and C2 plates.  These plate designations are not 
indicated on any Structural or Architectural Drawings. Please confirm qtys and locations of 
structural supports.  Please confirm no other structural steel and supports is required for owner 
provided equipment other than that shown on S-100 as originally asked. 
Response: These plates are associated with medical equipment specified and located by others. 
The design for equipment support is based on the information provided by the 
manufacturer.  Unless the existing (ceiling) structure deviates significantly from existing 
documents or field modifications performed and not documented, it is the contractor’s 
responsibility to install the equipment in the location as depicted in the Construction Documents 
 
Question 57: Provide detail for Structural support that is referenced in response 
Response: See Amendment 0007 
 
Question 70- response indications “additional steel members must be installed…..per 
manufacturer details.  Typicall installation is framing at each floor level.  Overhead framing is 
required…..”.  This response does not provide the information needed to price any additional 
steel, framing, or supports that will be required by the manufacturer.  Details are required in 
order to price these additional steel members and to avoid change orders and delays in the 
field.  Please provide all steel and framing details as required to complete work.  “Coordinate 
with manufacturer details” does not provide the info needed in order to price and we must base 
our price in accordance with the Documents provided. 
Response: Yes, price in accordance with information provide, see question 60 of Amendment 
0006. 
 
Question 72 – the response indicates to reference RFI for sheet S-101 regarding additional steel 
required for dumbwaiters.  The RFI response provided for sheet S101 does not provide any 
helpful information that can be used to price this work.  The RFI response also does not address 
whether or not the 3 5/8” metal stud wall that is shown to be installed will structurally support 
the dumbwaiter or dumbwaiter rails or if additional steel will be required.  Please provide details 
if this is to be included in GC pricing  
Response: The metal stud assembly is required to create the rated shaft assembly. Framing for 
support of track components related to the dumbwaiter assembly are typically fastened at the 
structural slab edge (which includes edges of new openings detailed in the Construction 
Documents) and is the responsibility of the contractor. Details may vary depending upon the 
manufacturer. If additional structural framing is required it is the responsibility of the contractor 
to coordinate modifications and installation of additional support based upon the manufacturer’s 
recommendations 
 
Question 75 – Please verify/confirm that any supports or structural items that are not shown on 
the Design Drawings, but are shown on the manufacturer cut sheets will be provided and 
installed by the manufacturer or VA.  For example – some of the Steris Equipment details states 
“Structural Framework and Bracing (provided by others).  The customer assumes all 
responsibility for the Structural Design, support bracing, structural support and structural plate 



installation. Consult with Engineer of Record (EOR) to ensure that the Structural plate offered 
by Steris is seamlessly incorporated into the buildings structural design and support 
bracing.  Steris assumes no responsibility for the customers structural design, support bracing 
and structural support installation” All of the required structural details and supports for the 
owner provided equipment need to be taken from this equipment book and incorporated on the 
Structural or Architectural Drawings by the Design Team so that we can make sure a complete 
scope is provided and that items are properly priced 
Response: Yes, price in accordance with information provide, see question 60 of Amendment 
0006. 
 


