
Responses to Questions/Clarifications as submitted verbatim through 3/22/19: 
 
Q:  Will additional drawings be posted in a forth coming amendment for the seed project under the 
solicitation in subject?  
A:  No additional drawings are being provided specifically for the seed project but see Attachment 11--
Revised 636-18-125 Drawings and attached Asbestos Survey’s for the project areas.  
 
Q:  Is the Attachment 1 – Subcontractor Information and Consent Form only to be included in the 
proposal if we are utilizing a Subcontractor/Teaming Partner’s projects in the Past Performance section? 
Or is it still a requirement to include this even if we are utilizing our own past performance as Prime? 
A:  Attachment 1—Subcontractor Information and Consent Form is required if you are proposing a 
teaming partner/arrangement with a major subcontractor for the overall MATOC. The Government 
must have subcontractor/teaming partner consent to obtain performance information and contact 
references of the subcontractor and or teaming partner if you are proposing this type of an 
arrangement. If a Subcontractor teaming partner/arrangement is not used, then Attachment 1—
Subcontractor Information and Consent Form is not required.  
 
Q:  RFI #1 – Section 09 06 00 of the specifications, as well as, the general scope of work refers the bidder 
to the project plans for the room finish schedule, however, no room finish schedule or finish floor plan is 
provided. Please provide a room finish schedule and finish floor plan designating where all specified 
finishes are to installed. (The “Finish Schedule” located in the Spec Section 09 60 00 does not specify 
locations for the listed material and neither the specifications nor the drawings indicate quantity or 
scale). 
A:  Locations shall be coordinated with the COR.  
 
Q:  RFI #2 – No sections or interior elevations are shown of the restrooms other than typical installations 
of fixtures. Please provide interior elevations and sections of the restrooms with room labels and view 
directions showing the planned design for the restroom layout including tile, fixture, casework, and 
partition installation. 
A:  Locations shall be coordinated with the COR.  
 
Q:  RFI #3 – No plans, elevations, sections, details or measurements are provided for the reception 
counters. Please provide applicable plans, elevations, sections, details, callouts, etc. showing  heights, 
widths, depths, thicknesses, installation of applicable material, etc. 
A:  See Attachment 11--Revised 636-18-125 Drawings.  
 
Q:  RFI #4 – No Door Tags (Numbers) or Door/Hardware schedules are provided designating door/frame 
types, heights, widths, ratings, or hardware sets per door location. Please provide Door Tag Numbers 
designating the locations of the specified doors and please provide a corresponding door/hardware 
schedule designating door/frame types, heights, widths, ratings, or hardware sets per door location. 
A:  Sizes are shown on the plans. Types, ratings and hardware are described in the specifications.  
 
Q:  RFI #5 – No ceiling plans are provided showing specified ceiling material and location and number of 
new electrical fixtures, HVAC registers, or other ceiling utility. Please provide ceiling plans showing 
installation of all applicable materials, lighting fixtures, HVAC registers, ceiling utility (sprinkler heads if 
required), etc.  
A:  All ceiling fixtures, registers, etc. are to remain in-place. Where walls are removed, ceiling materials 
shall match existing. 



 
Q:  RFI #6 – No ceiling heights are provide for the restroom where complete demolition and installation 
is to occur. Please provide applicable ceiling heights for bidding and takeoff purposes.  
A:  Ceiling heights are approximately 9 feet. 
 
Q:  RFI #7 – No scales are provided on ANY of the provided drawings. Please provide scales on all 
drawings for bidding and takeoff purposes. 
A:  See Attachment 11--Revised 636-18-125 Drawings.  
 
Q:  RFI #8 – No MEP plans have been provided for the restrooms showing supply/returns, power, lights, 
and fixtures. Please provide MEP plans for the restrooms. 
A:  All ceiling fixtures, registers, etc. are to remain in-place. 
 
Q:  RFI #9 – No asbestos survey has been provided for the affected areas. Please provide. 
A:  See attached asbestos drawings. 
 
Q:  RFI # 10 – No asbestos drawings or quantities were provided for the affected areas. Please provide 
abatement drawing or quantities for affected areas. 
A:  See attached asbestos drawings. 
 
Q:  We respectfully submit for your consideration a request to approve products as an accepted 
substitute on VA NB Bldg 8 Restroom MOVE Clinic & Ultrasound Remodel IDIQ (19-585850) Toilet 
Compartments. 
A:  Manufacturer’s trade names and numbers used herein are only to identify colors, finishes, textures 
and patterns. Products of other manufacturer’s equivalent to colors, finishes, textures and patterns of 
manufacturers listed that meet requirements of technical specifications will be acceptable upon 
approval in writing by contracting officer for finish requirements. Substitution requests are not 
approved prior to award. After award, the contractor can submit a product via the submittal process, so 
it can be reviewed for conformance of the requirements of the specifications.  
 


